Składniki:

  • 100g otrębów owsianych
  • 4 szt. bananów
  • garść żurawiny
  • olej kokosowy (1-2 łyżki)
  • 3 jajka
  • łyżka stołowa cynamonu
  • ksylitol/erytrytol (ilość dowolna, do smaku)
  • płatki migdałów
  • 4 łyżki kakao
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • ewentualnie wiórki kokosowe
    •  

Przygotowanie:

  1. Banany obrać i zmiksować.
  2. Pokroić żurawinę lub wrzucić w całości
  3. Dodać cynamon, olej kokosowy, żurawinę i kakao. Warto spróbować i ewentualnie
    dosłodzić ksylitolem/erytrytolem.
  4. Wsypać do przygotowanej masy otręby owsiane i ewentualnie wiórki kokosowe.
    Wymieszać
  5. Rozbić jajka i wrzucić do masy. Wymieszać
  6. Piec w 180 przez 30-40 min.
  7. Po upieczeniu, ciasto wyjąć i polać rozpuszczoną wcześniej czekoladą. Następnie posypać
    płatkami migdałów.
  8. Ciasto wystudzić, najlepiej trzymać poza lodówką, w temperaturze pokojowej.
  9. Po schłodzeniu ciasto staje się bardziej zbite i twarde.

 

    Jeśli chcemy aby ciasto wyszło bardzo miękkie i puszyste, można dodać 1-2 łyżeczki proszku do
    pieczenia lub sody.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *