Składniki:
- 100g otrębów owsianych
- 4 szt. bananów
- garść żurawiny
- olej kokosowy (1-2 łyżki)
- 3 jajka
- łyżka stołowa cynamonu
- ksylitol/erytrytol (ilość dowolna, do smaku)
- płatki migdałów
- 4 łyżki kakao
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- ewentualnie wiórki kokosowe
Przygotowanie:
- Banany obrać i zmiksować.
- Pokroić żurawinę lub wrzucić w całości
- Dodać cynamon, olej kokosowy, żurawinę i kakao. Warto spróbować i ewentualnie
dosłodzić ksylitolem/erytrytolem. - Wsypać do przygotowanej masy otręby owsiane i ewentualnie wiórki kokosowe.
Wymieszać - Rozbić jajka i wrzucić do masy. Wymieszać
- Piec w 180 przez 30-40 min.
- Po upieczeniu, ciasto wyjąć i polać rozpuszczoną wcześniej czekoladą. Następnie posypać
płatkami migdałów. - Ciasto wystudzić, najlepiej trzymać poza lodówką, w temperaturze pokojowej.
- Po schłodzeniu ciasto staje się bardziej zbite i twarde.
Jeśli chcemy aby ciasto wyszło bardzo miękkie i puszyste, można dodać 1-2 łyżeczki proszku do
pieczenia lub sody.